Terugblik

Terugblik

with Geen reacties

Dit jaar houdt het K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd op te bestaan. 25 jaar jeugdwerk werd op 12 november jl. afgesloten met een K2 Slotevent in de CHV Noordkade te Veghel. Er waren op deze dag van transitie workshops, voorstellingen, muziekstukken, films en een boek. Allemaal om kennis over te dragen aan de vele (ruim 400) beleidsmakers, wetenschappers, jongeren, professionals en geïnteresseerden. Sprekers en makers waren o.a. Lucas De Man, Eva van Pelt, Kim Spinder, Pieter Hilhorst, Léon Wever – directeur Jeugd van het Ministerie van VWS  en vele anderen.

Het K2 Slotevent is georganiseerd om ontmoetingen te veroorzaken tussen mensen die de transitie binnen deze zogenoemde decentralisatie van de jeugdzorg meemaken en mee-maken. De kennis is overgedragen aan de beleidsmakers. De zorg van jeugd ligt nu in handen van de gemeenten. K2 heeft ze op deze manier de handvatten aangereikt.

Het doel van deze dag was de beleidsmakers met genoeg kennis naar huis te laten gaan om het stokje Jeugdzorg over te kunnen nemen. Pieter Hilhorst (journalist bij de Volkskrant en oud wethouder van Amsterdam) geeft de (gemeentelijke) beleidsmakers die aanwezig zijn in zijn workshop drie opdrachten mee naar huis: “1) je bent het smeermiddel binnen de gemeente, maar probeer buiten de gebaande paden te denken, probeer verandering teweeg te brengen; 2) ga uit van de oplossingen die bewoners zelf bedenken, samen met hun netwerk. Eigen kracht gaat uit van de persoon, daar moet een beloning tegenover staan, het moet niet als straf voelen; en 3) leer rekenen!” Hij legt uit dat de gemeente moet kijken naar het individu, niet naar de rechtmatigheid van een situatie. “Mijn conclusie? De transitie is nog niet geslaagd, maar ik heb goede hoop.”

Na 48 workshops van o.a. Kim Spinder (‘Kun jij zonder e-mail?’), Marc Min, Pascalle Cup en de Streetcats wordt het event afgesloten met het boek ‘Om de Jeugd’, dat iedereen mee naar huis krijgt. Het boek is geschreven door wetenschappers, leraren, jongeren en K2 medewerkers, en geredigeerd door hoogleraar Rene Clarijs. Hij schreef zelf de conclusie van dit boek, die voor hem de situatie ook een beetje schetst: “Waar geen weg is, is vaak wel een omweg”. Het boek wordt aan het einde van het event door bestuurder en directeur Geert Kaper overhandigd aan Henri Swinkels (Gedeputeerde Noord Brabant Leefbaarheid en Cultuur). Hij concludeerde naar aanleiding van de titels van het event en het boek: “Vandaag en alle afgelopen jaren hebben gedraaid Om de Jeugd, en we hebben alles gedaan Voor de Jeugd, laten we dat zo voortzetten”. Geert Kaper is blij met deze dag: “Het is niet leuk dat K2 stopt, maar als we dan toch moeten stoppen, dan toch het liefst op deze manier, met zo’n mooie dag.”

 

facebooktwittermail