Sfeerverslag

Sfeerverslag

with Geen reacties

Het begint allemaal bij de jeugd, en vandaag eindigt het er ook mee voor K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd. Het K2 Slotevent wordt in stijl afgetrapt met een speech van directeur Geert Kaper, een vlotte presentatie van Lucas De Man en een bevlogen, energiek optreden van zangeres/theatermaakster, Eva van Pelt. Alles dat K2 heeft gedaan deden zij voor jeugd. Zo ook deze dag.

De workshop-veiling kan beginnen. In de vier hoeken, ingericht naar thema, staat een heuse veilingmeester verschillende workshops te verkopen. Er zijn workshops over jeugd, workshops door jeugd, vanuit bestuursleden en vanuit ervaringsdeskundigen. Er wordt volop geboden, en de Noordkade gooit haar vingers in de lucht.

Een van de eerste workshops die vandaag gegeven wordt is die van Pieter Hilhorst: journalist, politicoloog en oud-wethouder van Amsterdam. ‘Nabij is beter’, is de titel van deze bijeenkomst. De boodschap: leer je verhaal vertellen. Door persoonlijke verhalen te vertellen en te horen, houd je een open blik, en leer je creatievere oplossingen te bedenken, zo stelt hij. “We moeten af van alleen maar rechtmatig denken, het gaat ook om kosten/baten-denken, en uitgaan van de oplossingen vanuit bewoners en hun netwerken”. Hij ontkracht ‘Eigen Kracht’, of in elk geval hoe dit op dit moment werkt. Het idee is dat zodra de overheid moet ingrijpen in een situatie, de betreffende persoon kan aangeven ‘ik kan dit oplossen met eigen middelen, binnen mijn eigen kring’, terwijl het nu vaak zo werkt dat een persoon met een hulpvraag aankomt en het antwoord klinkt ‘kunt u dat niet zelf oplossen, binnen uw eigen kring?’.

‘We vinden het belangrijk dat we contact houden!’ Op hetzelfde moment dat Pieter zijn presentatie geeft, klinkt er vanuit een klein kamertje bovenaan de industriële stalen trap een knotsharde beat. De Streetcats vertellen hier aan een klein groepje belangstellenden over toekomstdromen en lievelingswensen. De ene jongedame (tussen 12 – 17 jaar) wordt schrijfster, de ander designer. Ze vinden het belangrijk dat iedereen zijn eigen verhaal mag vertellen en zij nodigen het publiek uit hetzelfde te doen. Na een halfuur wordt de pluche tijger op de voorgrond weggedragen en staan de dames met blosjes op de wangen voor de deur, naast een mandje bedoeld voor contactgegevens.

Er zijn vandaag ontmoetingen. Ontmoetingen met beleidsmakers, met jongeren, met kunstenaars en met professionals. Er zijn kleine ontmoetingen in klamboe-tentjes: “Jongeren vertellen hier verhalen, zo intiem. Je bent nog net niet met ze aan het knuffelen”, zegt een workshopper. En er zijn grote ruimtes met beamers. Alle ruimtes stralen een industriële festivalsfeer uit, dankzij de prachtige CHV Noordkade in Veghel.

De honger naar kennis wordt volop gevoed, en na de twee eerste rondes is het tijd die andere honger te stillen. In de grote fabriekshal van de CHV Noordkade staan daarvoor foodtrucks in een voedsel-file. Van filet americain tot kokossoepjes en smoothies, ook aan deze energie is vandaag gedacht.

De kennis is overgebracht, de foodtrucks zijn leeg, de veiling is gesloten – K2 is niet meer. Ze hebben het eervol afgesloten met grote en met kleine woorden, grote en kleine mensen en grote en kleine ontmoetingen. Met een boek, een film en een mensenleven aan herinneringen. De boodschap? Het is nu aan ons. En het werk houdt niet op.

Zoals de woorden van Lucas De Man de dag begon, zo eindigt het Brabants kenniscentrum vandaag:

“Weggaan is iets anders
dan het huis uit sluipen
zacht de deur dichttrekken
achter je bestaan en niet
terugkeren. Je blijft
iemand waar op wordt gewacht

Weggaan kun je het best beschrijven als
een soort van blijven. Niemand
wacht want je bent er nog.
Niemand neemt afscheid
want je gaat niet weg.”

 

facebooktwittermail