De erfenis

De erfenis

with Geen reacties

de ERFENIS, zelfst.naamw. (v.)

Verbuigingen: erfenis|sen (meerv.)


bezit dat iemand na zijn dood nalaat

Voorbeeld: ‘de erfenis aanvaarden’

Synoniem: nalatenschap

De erfenis verdelen onder de erfgenamen: (het bezit verdelen onder degenen die daar recht op hebben)


‘Het bezit wordt verdeeld onder degenen die daar rechtop hebben.’

Ik voel een allergie voor de Nederlands-heid die in die zin doorklinkt. Ik bezit dingen en heb ook nog eens de hele dag het idee daar recht op te hebben. In december loopt die ergernis bij mij tot een kookpunt; dan hebben alle opticiens schreeuwerige posters op hun klinische gevels met teksten als ‘Heeft u dit jaar nog recht op een bril?!’.

Recht op een oplossing voor mijn oogafwijking? Recht op zorg? Of recht op een extra bril, omdat ik daar nu eenmaal voor heb betaald, aan het einde van mijn zorgverzekering.

Er zijn kinderen die nergens recht op lijken te hebben. Niet op gezond drinkwater, niet op onderwijs, niet op een veilig thuis. En al helemaal niet op een extra bril.

Ik heb dit jaar nog recht op een dwarslaesie – maar dat hou ik liever voor me.

Het engste aan iemand verliezen vind ik dat ik stemgeluiden vergeet. Ik vergeet een schaterlach. De lach die hij niet echt meende. Die geluiden vervliegen.
Maar de kennis en de wijsheden blijven me bij. Mijn oma’s zelfbedachte gezegden, mijn vriend zijn kennis van muziek. Die draag ik tot de dag dat mijn eigen boedel verdeeld moet worden, met me mee.

Wat een K2 als kenniscentrum voor de jeugd nalaat is een wereld aan kundigheid. Een heel kantoor vol mensen die al jaren aan het verzamelen, delen, bouwen en uitvoeren zijn. Deze informatie zit opgeslagen in archieven, externe harde schijven, maar vooral ook in hoofden.

De nalatenschap van deze organisatie is er een die niet gaat over materieel bezit, of het recht hebben daarop. Het gaat over kennis, en het overdragen daarvan.

En ieder mens heeft recht op kennis.

Teddy Tops, columnist

facebooktwittermail